Hoppa till sidans innehåll

Liten klubb storsatsar på utbildning

2018-09-26 20:28

Halmstad Aikidoklubb har ett 40-tal medlemmar i åldrarna 6 till 72 år - alla lika värdefulla för föreningen där motståndare och tävling är begrepp som inte används. I höst satsar man på att lyfta ledarna genom utbildning och inspiration.
  • Uppdaterad: 26 SEP 2018 20:28

Det är torsdag kväll på Högskolan i Halmstad när ledare från Halmstad Aikidoklubb samlas för att få ta del av både teoretisk och praktisk tränarkunskap. Stämningen är på topp och det är ett glatt gäng som byter teori mot praktik halvvägs in i utbildningskvällen.

Malin Eriksson
Idrottskonsulent Malin Eriksson håller i utbildningskvällen.

Vill din förening fylla på med kunskap och gemenskap under hösten? Starta en lärgrupp. Eller kolla in SISU Idrottsutbildarnas kursutbud.

− Det här är ju perfekt träning för våra ungdomar konstaterar en av ledarna när idrottskonsulent Malin Eriksson instruerar två av ledarna i en parövning med kroppen som motvikt.

Matts Skagshöj är föreningens kassör och den som informellt har tagit på sig rollen att planera utbildningspaketet som började med ett pass tillsammans med Svenska budo- och kampsportsförbundet kring Physical literacy, ett begrepp som handlar om motorik, balans, styrka och kontroll – några av kampsportens ledord.

− Aikido har den fördelen att träningen är allsidig och idrotten ger utövaren möjlighet att utvecklas i sin egen takt, säger Matts Skagshöj och förklarar att det handlar om att arbeta mot egna mål. Det finns inget tävlingsmoment. 

Matts Skagshöj
Matts Skagshöj har tagit på sig rollen att styra upp utbildningshösten.

Föreningen har en grupp för vuxna och en för barn och unga upp till 14 år. Grupperna består av både tjejer och killar, i olika åldrar, som har hållit på olika länge. Kvällens träff med Malin Eriksson riktar in sig på förutsättningar och metoder i träningen av barn och unga. Nästa utbildningstillfälle är inte satt, men under hösten ska ledarna gå idrottsrörelsens tränarutbildning i samverkan med SISU Idrottsutbildarna.

− Det här är en stor satsning för oss. Målet är kompetenshöjning, vi hoppas få nya insikter och redskap i ledarrollen. Men det är också ett tillfälle att ses i gruppen och jobba tillsammans, det finns ju inte alltid möjlighet till det, säger aikidoledaren som vill fortsätta hitta former för ledarna att ses, inspireras och utvecklas i sina roller – tillsammans.

− Vi har inte haft lärgrupper med SISU innan, men det blir nästa steg, konstaterar Matts Skagshöj.


Praktiska övningar varvas med teori.


Utbildningskvällarna ger kunskapspåfyllning och svetsar samman ledarlaget.

Skribent: Lotta Andersson
Epost: This is a mailto link

Postadress:
SISU Idrottsutbildarna Halland
Box 93
301 03 Halmstad

Besöksadress:
Idrottens Hus Q, Spetsvinkelg 23
302 50 Halmstad

Kontakt:
Tel: 035-17 74 00
E-post: This is a mailto link