Hoppa till sidans innehåll

Konståkningsklubb rivstartar det nya året

2018-01-03 11:31

Vinterlägret är en återkommande och uppskattad tradition för Halmstad Konståkningsklubbs åkare. Nytt för i år var en utbildningskväll med SISU Idrottsutbildarna där både barn och föräldrar fick fundera över hur de kan bidra till ett föreningsklimat där unga åkare trivs och stannar kvar.
  • Uppdaterad: 2018-01-03 19:08

Idrottsföreningarnas genomsnittsmedlem är 11 år ung. Problemet är inte att få barnen att komma till föreningslivet utan att få dem att stanna kvar. Detta var några av de fakta som föräldrar till barn i Halmstad Konståkningsklubb fick till sig under sittningen med idrottskonsulent Rickard Boman, innan samtalet gick över i hur man som idrottsförälder kan bidra till att skapa en trygg och inkluderande miljö.

− Vi pratade om ålderspuckeln på 11 år, men den varierar mellan idrotter. Inom konståkningen är snittåldern lägre, med fler som slutar tidigt, konstaterade Rickard Boman och tryckte på det faktum att en förening är en demokrati, där medlemmarna bestämmer.

Ett sätt att få aktiva att känna sig inkluderade är att låta fler komma till tals.

− Det är många som sätter en för hög ålder för när medlemmarna får vara med och rösta, som jag ser det, berättade Rickard Boman, som direkt fick veta att det inte är något som finns med i tankarna i Halmstad Konståkningsklubb. Här får man rösträtt som tolvåring.

Rickard Boman från SISU Idrottsutbildarna pratade med föräldrar till barn i Halmstad Konståkningsklubb.

Samtidigt är konståkningen en resultatinriktad idrott och det går många vurpor i jakten på det perfekta hoppet. Här utgår grupperna inte efter ålder utan efter kunskapsnivå och i de sammanhangen är det ännu viktigare att som förälder tänka efter för att inte, om än omedvetet, bidra till negativ stress och press för barnen, tror Tina Filipsson Korkeasalo:

− Det är jätteviktigt att man är med och stöttar och känner av hur barnen mår.

− Jag fick med mig hur viktigt det är att ha just en positiv roll och peppa barnen för deras försök, säger Therése Nilsson som också har en dotter i föreningen.

Samtidigt som de vuxna talade om hur man som idrottsförälder kan bemöta barnen och uppmuntra dem till att jämföra sig med sig själva och inte med andra, hade flickor i åldrarna sju till nio år en workshop med idrottskonsulent Katharina Nilsson en trappa ner i Halmstad Arena. Här pratades det om goda förebilder – sådana som vågar säga ifrån när något är fel, välkomnar den som är ny och respekterar alla i gruppen.

Workshoppen avslutade en intensiv dag för de unga åkarna, med tre träningspass på isen. Och det var bara första dagen av lägret som pågår i dagarna tre. När det blir dags för sommarläger är det sex dagar som gäller. Och om man får döma av deltagarnas entusiasm hade nog vinterlägret kunnat få pågå lika länge.

Glada miner på konståkarnas vinterläger.

Skribent: Lotta Andersson
Epost: This is a mailto link

Postadress:
SISU Idrottsutbildarna Halland
Box 93
301 03 Halmstad

Besöksadress:
Idrottens Hus Q, Spetsvinkelg 23
302 50 Halmstad

Kontakt:
Tel: 035-17 74 00
E-post: This is a mailto link