Hoppa till sidans innehåll

En kväll om att se och motverka psykisk ohälsa

2018-10-29 15:01

Studier visar att många unga mår psykiskt dåligt. I en tid där vi utsetts för intryck från alla håll är det viktigt att hitta din ”av-knapp”. Annars är det lätt att fastna i en ond spiral av negativ stress och press, menar Linus Thörnblad som berättade om sin resa inför 150 åhörare i Falkhallen.
  • Uppdaterad: 29 OKT 2018 15:01

SISU Idrottsutbildarna, Hallands Idrottsförbund, Region Halland och Falkenbergs kommun stod bakom förra veckans temakväll om psykisk ohälsa bland unga.

Idrottskonsulenterna Rickard Boman och Katharina Nilsson från Hallands Idrottsförbund och studieförbundet SISU Idrottsutbildarna berättade om hur Riksidrottsförbundet och SISU arbetar förebyggande och stödjande mot psykisk ohälsa, bland annat genom webbplatsen #ViLyfter där idrottsaktiva, ledare och närstående hittar stöd i frågor som rör psykisk ohälsa.

− #ViLyfter är en webbplats som är öppen för alla att använda och det är ett väldigt bra material. Du hittar viktiga stödnummer men också filmer och ett handledarmaterial för att arbeta i lärgrupp, i föreningen, säger Rickard Boman.

Här hittar du utbildningswebben #ViLyfter, som ger stöd för samtal och uppföljning i föreningen.


Rickard Boman och Katharina Nilsson från Hallands Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna

Höjdhopparen Linus Thörnblad drabbades av psykisk ohälsa och sjukdomen satte stopp för hans karriär. När han föreläser om sin väg tillbaka från utbrändheten är det många som kommer och lyssnar. Det är en viktig berättelse eftersom Linus är långt ifrån ensam.

− Jag tror att många unga känner en stor press i dag. Inte minst genom sociala medier där du är ständigt uppkopplad och blir inpräntad av idealbilder som du tror att du måste leva upp till.


Många kom för att lyssna på Linus Thörnblads föreläsning i Falkhallen.

För Linus Thörnblads del har fokus på mental återhämtning varit en viktig del i att hitta vägen tillbaka. Det var också ett av de råd han skickade med ledare, ungdomar och föräldrar i publiken: Våga ta hjälp, våga vara egoistisk på ett positivt sätt genom att inte låta din omgivning pressa dig. De kommer inte att må dåligt åt dig när du kraschar. Och inte minst, hitta din av- och på-knapp.

− Den mentala avkopplingen är jätteviktig och den ser olika ut för alla. Det gäller att pröva sig fram och hitta det som funkar för dig.

Visste du att BRIS har en stödlinje för idrottsledare på tel. 077-440 00 42? Här hittar du fler viktiga stödfunktioner.

Marcus Berlin, social hållbarhetsstrateg på Region Halland, inledde kvällen med att prata om rapporten ”Unga och unga vuxnas psykiska hälsa och livsvillkor”.


Marcus Berlin, social hållbarhetsstrateg, Region Halland.

Hur mår då de halländska ungdomarna?

− Alla kurvor pekar åt samma håll, att ungdomar mår allt sämre. Men det kan samtidigt finnas andra orsaker till statistiken. Att man pratar mer om psykisk ohälsa kan har fört med sig att fler söker hjälp och vågar berätta, säger Marcus Berlin och förklarar att regionen för en dialog med en rad samhällsaktörer för att höja kunskapen. Där är idrottsrörelsen en viktig aktör.

− Idrottsföreningarna är en viktig kontaktyta mot barn och unga. Målet med temakvällar som denna är att väcka ämnet och sprida kunskap.

Skribent: Lotta Andersson
Epost: This is a mailto link

Postadress:
SISU Idrottsutbildarna Halland
Box 93
301 03 Halmstad

Besöksadress:
Idrottens Hus Q, Spetsvinkelg 23
302 50 Halmstad

Kontakt:
Tel: 035-17 74 00
E-post: This is a mailto link