Hoppa till sidans innehåll

De flyttade klubblokalen till nätet

2018-01-12 13:55

Cykelklubben Wano hade stelnat i sin egen form. Två år, tuffa beslut och många nytänk senare är föreningen mer levande än någonsin − med folkhälsa, inkludering, digitalisering och livslångt idrottande i fokus.
  • Uppdaterad: 15 JAN 2018 09:09

I höstas talade Suzanne Gadd på Varbergs Idrottshistoriska förening på temat "Nedläggning eller nytt upplägg i CK Wano". Som ordförande i Varbergs äldsta cykelklubb, som fyllde 80 år under 2017,  skulle hon tala om föreningens vägskäl.

− Det låter så dramatiskt. Det här är ju något som har pågått under flera år. Men den tidigare situationen var inte hållbar. Det breda engagemanget fanns inte där och ingen pratade framtid, Säger Suzanne Gadd. 

Suzanne Gadd, tidigare ordförande i CK Wano
Suzanne Gadd, tidigare ordförande i CK Wano. Bild:Lotta Andersson

Klubblokalen flyttade ut på Facebook

Under de senaste två åren har den anrika Varbergsföreningen bytt klubblokal och kanslist mot tidsbestämda arbetsgrupper med medlemsansvar, lämnat elitverksamheten för att satsa enbart på motion, stöpt om och gett nytt liv till föreningens årliga cykellopp − och det är medlemmarnas önskemål som har stakat ut riktningen.

−  När det gällde klubblokal och kanslisttjänst kände vi att det här var en så stor fråga att medlemmarna måste få rösta. Och de har varit med på hela resan, säger Suzanne och tillägger att självklart fanns det medlemmar som önskade att det skulle vara som det ” alltid hade varit”, men den stora majoriteten har varit enig.

−I framtiden, när klubben har byggts upp igen, är vi inte främmande för att återigen satsa på ungdomar och tävling, säger Suzanne.

 

Vill din förening växa med bildning och utbildning i samverkan med SISU Idrottsutbildarna? Ta kontakt med er Idrottskonsulent!

 

Allt går tillbaka till medlemmarna

Besluten att digitalisera, skala av och satsa på medlemmarna och verksamheten har lett till ökat engagemang och mer resurser, som i sin tur går tillbaka till verksamheten och medlemmarna. Föreningen växer, grupperna växer. Och ledarskapet är centralt.

− Vi har, med hjälp av SISU Idrottsutbildarna kunnat prioritera utbildning av ledare. Det är en grundförutsättning, säger Suzanne Gadd.

Vi träffas i hennes lägenhet i centrala Varberg. Snart kommer Kjell Bäckman, mångårig kassör och föreningsmedlem. Både han och Suzanne har i höst lämnat sina uppdrag med motiveringen att de vill släppa fram nya förmågor. Andreas Thulin, nyvald ordförande i CK Wano, ansluter vid det trivsamma fikabordet. Medan julhandeln pågår för fullt utanför fönstret pratar vi om cykelföreningen som haft många storhetstider under sin 80-åriga historia, men sedan tappat styrfart.

− En kväll 2011 var vi två som möttes upp vid klubblokalen och en som anslöt senare. Det blev inte mycket till klunga, minns Kjell om en av de gånger han har frågat sig om det var värt att fortsätta.

CK Wano har fått en nytändning. Bild: Hans Klaive
CK Wano har fått ett uppsving med folkhälsa i fokus. Bild: Hans Klaive

Samling på torget

Det är inte många år sedan. Men i dag när det är dags för träning träffas ett 50-tal cyklister utanför cykelaffären på torget i Varberg för att sedan ge sig av i de olika fartgrupperna, allt från nybörjare som får ”torrcykla på torget”, till föreningens veteraner. Och det finns ett mål som genomsyrar CK Wanos hela verksamhet:

− Ingen ska bli frånåkt. Vi har inte glömt hur det känns att vara ny och har en gedigen satsning på intro av klungkörningsteknik. Sedan får man cykla utifrån sin ambitionsnivå.  Vi håller ihop, säger Suzanne Gadd, som har varit med om en annan sida av cyklingen där tempot dras upp och personer lämnas efter.

Kapade kostnader

Suzanne, som gick med i CK Wano 2012, är en av arkitekterna bakom föreningens nya form. Det tog inte lång tid innan hon kände att något måste göras och tillsammans med styrelsekollegan Kjell Bäckman lyste hon igenom verksamheten. 

− Klubblokalen stod för en stor del av föreningens kostnader och det var inte många som använde den. Utgifterna gav inte utrymme för att satsa och utvecklas, säger Kjell.

Så varför ha kvar klubblokalen frågade sig Suzanne, som med inspiration från en tidigare förening tänkte digitalisering.

− Dagens cyklister vill cykla och inte lägga ner för mycket tid på föreningsarbete. Man vill inte heller sitta ensam i en källare i en klubblokal och cykla på en gammal Monarkcykel. Trots att vi arbetar mycket via nätet är vi mer sociala. Vi kör gemensam kostnadsfri spinning på vintrarna och ingen vill missa chansen att träffas. Föreningen är på uppgång, säger ordföranden och förklarar att det har skett en föryngring och tillkommit fler kvinnor. I dag är 34 procent av medlemmarna kvinnor och i styrelsen är det fler kvinnor än män.

Omstöpt lopp lockar många

Det här är snabbversionen av CK Wanos nya form. Och resten är historia, eller snarare framtid.

Den 29 juli i år går den tredje upplagan av Varbergs Sommargiro. Det nyinstiftade loppet är öppet för alla från elit- till elcyklister och lockade 350 deltagare första året och 530 andra året.

− I år vill vi komma upp i tusen deltagare, säger Suzanne Gadd och frågar sig om inte detta är året då det blir premiär för en typ av cyklande tipspromenad  på den kortaste sträckan av loppet.

− Det tycker jag vi spikar direkt, säger Andreas Thulin, som redan har en ny punkt till nästa styrelsemöte.

En förening på frammarsch. Bild: Hans Klaive
CK Wano växer och fler får upp ögonen för cykelsporten. Bild: Hans Klaive

 

Skribent: Lotta Andersson
Epost: This is a mailto link

Kontaktuppgifter - Idrottskonsulent

Postadress:
SISU Idrottsutbildarna Halland
Box 93
301 03 Halmstad

Besöksadress:
Idrottens Hus Q, Spetsvinkelg 23
302 50 Halmstad

Kontakt:
Tel: 035177400
E-post: This is a mailto link