Hoppa till sidans innehåll

Fler unga ledare tar klivet

2018-10-17 14:05

En ny omgång Unga Ledare precis startat. I höst deltar 30 ungdomar i det uppskattade nätverket som ska stärka och inspirera halländska ungdomar i ledarrollen – både på träningen och i styrelserummet.
  • Uppdaterad: 2018-10-17 14:05

Emelie Elfsberg gör första året som projektledare för Unga Ledare. Under första träffen nyligen drogs planerna upp för nätverket och vad som ska hända framöver. Och det är ungdomarna som sätter ramarna.

− Jag känner mig supertaggad. Det ska bli jättespännande att följa individerna och gruppens utveckling, säger Emelie Elfsberg, som inte ser det som sin roll att gå in med pekpinnar.

Emelie Elfsberg är projektledare för Unga Ledare.
Emelie Elfsberg är projektledare för Unga Ledare.

Här kan du läsa mer om projektet Unga Ledare

− Det handlar om att skapa en trygg miljö där vi boostar varandra och har ett givande erfarenhetsutbyte. När ungdomarna själva är med och skapar det växer de som ledare, säger Emelie Elfsberg och konstaterar att föreningarna är en svårslagen ledarskola.

− Det är därför vi arbetar mycket med mentorskap. Då har du bollplanket och en väg in i din förening samtidigt som du får det stora perspektivet och erfarenhetsutbytet i mötet med andra ungdomar.
Och konceptet fungerar. Många av ungdomarna som deltagit i Unga Ledare har fortsatt utvecklas i sina roller och tagit sig an nya uppgifter i föreningarna.

Ella Törnqvist är ung ledare i sportdansklubben Laxbuggarna
Ella Törnqvist är ung ledare i sportdansklubben Laxbuggarna. 

Stärkt ledarskap är en av idrottsrörelsens utvecklingsresor. Läs mer om ledarskap i "Strategi 2025".

16-åriga Ella Törnqvist gick Unga Ledare för två år sedan. I dag är hon såväl ungdomsledare som organisationsledare genom rollen som tränare ordförande för Sportdansklubben Laxbuggarnas ungdomskommitté.
För Ella var nätverket en sporre.

− Vi var flera från föreningen som gick Unga Ledare och det innebar att vi lärde känna varandra och fick ett närmare samarbete, samtidigt som jag fick nya kompisar från andra föreningar, säger Ella Törnqvist, som ser ledarrollen som utvecklande – och något man har med sig i allt man gör.

− Det roligaste är att se hur barnen utvecklas genom idrotten. Vissa är nya och andra har jag tränat i flera år, säger Ella och konstaterar att man gör en resa tillsammans och hon tror att den som är ung själv har lättare att förstå barnen.

− Det var ju inte så länge sedan jag själv var i deras ålder.
Samtalen och erfarenhetsutbytet med andra unga ledare ger mycket.

− Jag kan verkligen rekommendera Unga Ledare, säger Ella Törnqvist.

Skribent: Lotta Andersson
Epost: This is a mailto link

Postadress:
SISU Idrottsutbildarna Halland
Box 93
301 03 Halmstad

Besöksadress:
Idrottens Hus Q, Spetsvinkelg 23
302 50 Halmstad

Kontakt:
Tel: 035-17 74 00
E-post: This is a mailto link