Hoppa till sidans innehåll

Jobba vidare med forumteater i höst

2018-10-01 16:37

Varje sommar reser ungdomar från SISU Idrottsutbildarna länet runt och möter flera tusen unga genom forumteater. Hos Frillesås FF tar ledarna vara på barnens engagemang i värdegrundsteatern och låter frågorna leva vidare. Nu finns möjligheten för din förening att göra detsamma.
  • Uppdaterad: 01 OKT 2018 16:37

I sommar nåddes flera tusen barn i länet av forumteater, en föreställning som väcker tankar och samtal om värdegrund och bemötande. Årets teater har filmats och kommer att leva vidare som ett utbildningsmaterial att använda även efter sommarens träffar.

− Vi kommer att skicka ut ett startpaket till de föreningar som anmäler intresse. Man får även tillgång till filmer att samtala kring och arbetet sker i lärgrupper internt i föreningen, säger Emelie Elfsberg, idrottskonsulent och projektledare för Forumteater.

Läs mer om projektet Forumteater.

Det är sensommarkväll när forumteatern gör en av sina sista föreställningar för säsongen. Men hos Frillesås FF har man redan en modell för att få barnens engagemang i värdegrundsfrågor att räcka länge.

− Forumteatern är ett jättebra pedagogiskt verktyg. Det blir så tydligt för barnen och det skapar en delaktighet och ett engagemang, som vi tar vara på genom att få tillgång till exempel som vi jobbar vidare med i lagen, säger Petra Ahlmén, representant för fotbollssektionen i Frillesås FF:s styrelse.

Föreningen driver ett certifieringsarbete som ska säkra god kvalitet i verksamheten, där samarbetet med SISU Idrottsutbildarna är en viktig del.

− Kommunen ställer krav på oss som vi vill leva upp till. Det handlar om att ha en hög utbildningsnivå på våra ledare, där föreningens mål är att alla ska gå utbildningen Plattformen. Det handlar också om värdegrundsfrågor och att vi arbetar med material som ”Barnens spelregler”. Vi har mycket utbyte med sisu genom ledarskapsutbildningar, inspirationsföreläsningar, workshops och projekt som Forumteatern, säger Petra Ahlmén.

Styrelsekollegan Maria Lagerstedt konstaterar att det ställs höga krav på ledare.

− Det är tufft att vara ledare och många har ju även sina barn i föreningen. Det är stort fokus på medbestämmande. Många kanske har med sig ett ledarskap som de själva upplevt som barn, men kraven i dag är helt andra, konstaterar Maria Lagerstedt.

Petra Ahlmén och Maria Lagerstedt
Petra Ahlmén och Maria Lagerstedt är engagerade i värdegrunds- och certifieringsarbetet i Frillesås FF.

Och det var lärdomar för både barn och vuxna som bjöds när Joel Sörensen, Najeb Al osman och Jimmy Tay spelade upp scenen där Melker blir illa behandlad av sin klubbkompis och sin tränare. Barnen fick ropa stopp när något inte kändes rätt. Och det tog inte många sekunder innan killarna i P07 stoppade showen.

− Ledaren håller på med telefonen. Det får man inte, konstaterade en av spelarna och korrigerade skådespelarna tills ledaren var närvarande, behandlade barnen lika, lät barnen påverka träningen och inte skäller på spelarna när de förlorat en match.

Och på den punkten är de unga fotbollsspelarna i Frillesås FF rörande överens:

− Det viktigaste är inte att vinna, utan att ha roligt!

forumteater
Joel Sörensen,  Jimmy Tay och Najeb Al osman besökte Frillesås FF, som haft besök av Forumteatern flera år och fått värdegrundssamtalen att leva året om.


Detta var Forumteater 2018:
1 projektledare, 6 sommaranställda
6 veckor
45 föreningar
5 kommuner Sportsommar
Cirka 250 teaterspel
Närmare 4000 böcker, Barnens spelregler, delades ut till barn och unga.

Om Forumteater:
Forumteater är en studiesatsning från SISU Idrottsutbildarna där frågor om kamratskap och bemötande tas upp i dramatiserad form för att aktivera barn i åldrarna 7 - 12 år, ute hos föreningar runtom på idrottsplatser i Halland. Barn och ungdomarna är inte bara publik utan driver handlingen framåt och hittar olika lösningar på de vardagliga situationer som spelas upp. Årets tema är Barnens spelregler, och baseras på studiematerialet med samma namn, framtaget av Riksidrottsförbundet och BRIS för att skapa trygga idrottsmiljöer för barn och ungdomar.
Läs mer om Barnens spelregler på www.barnensspelregler.se

 

Skribent: Lotta Andersson

Kontaktperson Forumteater

Emelie Elfsberg
Idrottskonsulent
Hallands Idrottsförbund
SISU Idrottsutbildarna
This is a mailto link
070-286 71 13

Postadress:
SISU Idrottsutbildarna Halland
Box 93
301 03 Halmstad

Besöksadress:
Idrottens Hus Q, Spetsvinkelg 23
302 50 Halmstad

Kontakt:
Tel: 035177400
E-post: This is a mailto link