Hoppa till sidans innehåll

Här är gänget som väcker tankar med teater

2018-06-13 10:54

I dag startar Forumteaterns Hallandsturné. Under sju sommarveckor kommer en grupp med feriearbetande ungdomar i idrottens tjänst att möta flera tusen barn i hela länet. Ämnet är trygga idrottsmiljöer – och det finns fortfarande chans att boka in ett besök i er förening.
  • Uppdaterad: 13 JUN 2018 10:59

Barnens spelregler handlar om trygga idrottsmiljöer på barnens villkor − med nolltolerans mot mobbning, våld, kränkningar och övergrepp. I sommar är dessa frågor i fokus när idrottsaktiva barn och unga pratar om bemötande och kamratskap. 

Forumteater är ett pedagogiskt verktyg som tar upp viktiga frågor på ett sätt som engagerar och bjuder in.

− I Forumteatern är det barnen som styr handlingen. De får själva ta ställning till den scen som spelas upp och hur de vill ändra situationen. Det är det som är styrkan i att använda teater som metod, säger Emelie Elfsberg, idrottskonsulent på Hallands Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna och projektledare för Forumteatern.

Emelie Elfsberg
Emelie Elfsberg, projektledare för Forumteater.

Nyligen hölls en kickoff för gänget som ska resa länet runt i sommar och möta cirka 3 500 barn på idrottsplatser runt om i Halland.

De har olika förväntningar på sommaren: bra väder, engagerade barn och unga, nya möten, utmaningar och personlig utveckling.

− Det ska bli jätteroligt att träffa barnen och höra vad de har att säga och hur de resonerar kring viktiga frågor, säger 16.åriga Ellen Hidgård från Halmstad.

Som inspiratör med på uppstartsträffen fanns Karin Stohr, veteran i sammanhanget med stenkoll på teater som pedagogiskt redskap.

− Det är ett konkret och tydligt verktyg. Första gången iakttar du en scen nästa gång får du vara med och påverka. Det gör att du själv hittar svaren, säger hon.

Startskottet för årets Forumteater går i dag klockan 10.30 inför 80 barn hos Vinbergs IF. Kommande veckor får föreningar i Halmstad, Hylte, Falkenberg, Varberg, Laholm och Kungsbacka besök av gänget som sprider goda tankar och samtal genom teater.

Forumteatergänget 2018.

Om Forumteatern:
Forumteater är en studiesatsning från SISU Idrottsutbildarna där frågor om kamratskap och bemötande tas upp i dramatiserad form för att aktivera barn i åldrarna 7 - 12 år, ute hos föreningar runtom på idrottsplatser i Halland. Barn och ungdomarna är inte bara publik utan driver handlingen framåt och hittar olika lösningar på de vardagliga situationer som spelas upp. Årets tema är Barnens spelregler, och baseras på studiematerialet med samma namn, framtaget av Riksidrottsförbundet och BRIS för att skapa trygga idrottsmiljöer för barn och ungdomar.
www.barnensspelregler.se

 

Skribent: Lotta Andersson
Epost: This is a mailto link

Kontaktperson

Lotta Andersson
Kommunikatör
SISU Idrottsutbildarna
Hallands Idrottsförbund
This is a mailto link
076-773 02 86

Postadress:
SISU Idrottsutbildarna Halland
Box 93
301 03 Halmstad

Besöksadress:
Idrottens Hus Q, Spetsvinkelg 23
302 50 Halmstad

Kontakt:
Tel: 035177400
E-post: This is a mailto link