Hoppa till sidans innehåll

Vi stödjer UNICEF!

2016-11-30 08:50

Hallands Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna har valt att skänka pengar till en av UNICEF:s hjälpinsatser för utbildning och jämlikhet för utsatta barn istället för en julgåva till personalen - Gör som vi!
  • Skapad: 30 NOV 2016 08:50
Företag

 

Att gå i grundskolan är en mänsklig rättighet, och det ska inte kosta någonting. Men fortfarande står många miljoner barn runt om i världen utanför skolan. Den främsta orsaken är fattigdom.

Även om grundskolan i de flesta länder är gratis, slukar kostnader för transport, skoluniform och material upp till en tredjedel av en fattig familjs inkomst. UNICEF arbetar för att alla barn ska få gå i skolan och utveckla sina möjligheter till ett liv med god hälsa, inkomst och möjlighet att påverka. I fattiga länder är det särskilt viktigt att se till att fler flickor går i skolan. Det är en lönsam investering för hela landets utveckling.

Asha Chaudhary var nio år när hon tvingades börja arbeta som hemhjälp i en familj långt ifrån sin hemby. Tack vare ett program som stöds av UNICEF, med undervisning på kvällstid för barn som arbetar, fick hon chansen att läsa in det hon missat. Som 13-åring började hon arbeta för en annan familj som tillät henne att gå i den vanliga skolan. Hon går nu i högstadiet och drömmer om att bli lärare. 

 

Några exempel på vad UNICEF gör

  • Ett unikt inflytande på myndigheter UNICEF för kontinuerlig dialog med ländernas regeringar och försöker få de ansvariga att prioritera utbildning i sina budgetar och slopa skolavgifter. De ger också stöd till att förbättra läroplaner, samla in statistik om skolresultat och förhindra att barn hoppar av skolan.  

  • Barnvänliga skolor UNICEF har tagit fram en modell för hur en barnvänlig skola bör se ut. Tillsammans med myndigheterna anpassas modellen till varje land. I modellen ingår bland annat att skolorna ska ha rent vatten och separata toaletter för flickor och pojkar, att ha hög kvalitet på undervisningen och att utsatta barn får extra stöd. Skolgårdarna bör också vara trygga och ha utrustning för lek och idrott.  

  • Mobila skolor följer med barnen I länder som Etiopien och Mongoliet där många familjer lever som nomader och flyttar ofta, är det svårt att få till en regelbunden skolgång. Men UNICEF har hittat en smart lösning. Den mobila skolan innebär att klassrummet följer med de elever som inte har möjlighet att ta sig till skolan. Skolan får komma till barnen i stället. När familjerna flyttar packas skolan ihop och följer med till nästa ställe.

 

Antalet barn som inte går i grundskolan alls har minskat från 107 miljoner år 1990 till 57 miljoner år 2014.

FAKTA

Läs mer om barns rätt att gå i skola (länk öppnas i nytt fönster)

Läs mer om diskriminering av flickor (länk öppnas i nytt fönster)

Skribent: Liselotte Arvidsson
Epost: This is a mailto link

Postadress:
SISU Idrottsutbildarna Halland
Box 93
301 03 Halmstad

Besöksadress:
Idrottens Hus Q, Spetsvinkelg 23
302 50 Halmstad

Kontakt:
Tel: 035177400
E-post: This is a mailto link