Hoppa till sidans innehåll

Så här tycker några föreningar


Vad var det som gjorde att just er förening ville ta fram en vision och värdegrund?

Vår gamla skrivning var för lång och omständig. Vi ville ha något mer lättsmält, så alla orkar läsa och ta del (Gumbalde GK).

Det är väldigt viktigt att vi som klubb kan stå för något tillsammans. En vision och värdegrund är positivt på många sätt men det är viktigt att injicera det i verksamheten. Att få en klubb enhetlig måste vara positivt på många sätt och det kan underlättas av en vision och en värdegrund (Visby TK).

Den behövde förnyas och det passade bra att samla ledare, spelare och personer ur styrelsen för att gemensamt gå igenom den och samtidigt få diskutera vad vi som förening ska ha för verksamheter (Fårösunds GoIK).

Vi hade ett äldre styrdokument som behövde uppdateras. Vi har under åren genomfört besök hos Kalmar FF och haft utbyte med träningsmatcher samt deltagit i deras cup: Calmare Nyckel Cup. Vid besöken har vi erhållit föredragningar från såväl A-lagstränaren, ungdomsansvarig, styrelse representanter och på detta sätt fått inspiration till att göra något nytt. Vi har även i föreningen haft diskussioner om ett behov av en omstart (FC Gute). 

Vad tycket ni om arbetssättet som gjordes tillsammans med SISU Idrottsutbildarna?

 Upplägget fungerade alldeles utmärkt, alla närvarande blev delaktiga. Vi den senare avstämningen med övriga medlemmar visade sig att vi kommit rätt (Gumbalde GK).

Vi har inget att anmärka på arbetssättet, det är dock viktigt att klubbarna inser att det tar mycket tid att jobba med frågor som dessa och att förändra verksamhet (Visby TK).

Abetssättet var jättebra. Sisu stod för bra planering och bra diskussionsunderlag. Många bra frågor för oss att diskutera (Fårösunds GoIK).

En mycket bra metod som vi varmt rekommenderar till andra klubbar. Vi som förening med ideellt arbetande människor har svårigheter att på ett effektivt sätt driva arbetet framåt. När någon håller i taktpinnen, är utbildade och är ansvariga för all dokumentation lättar arbetsbördan för föreningen (FC Gute).

Vilka fördelar ser ni med att tagit fram en vision och värdegrund för föreningen?

Skapade engagemang för de som deltog. Genom den kortare o aktuella varianten blir den mer lättillgänglig (Gumbalde GK).

Vi ger ett seriöst intryck, vi har något att hålla oss emot när det blåser, det är lättare att få med alla på samma linje och det var framförallt viktigt att klubben fick chansen att vakna till och fundera kring, vad ska vi egentligen stå för och hålla på med? (Visby TK).

För mig som ny ordförande tyckte jag det var ett jättebra sätt att få lära känna föreningen. När vi jobbade med frågorna fick vi bra sammanhållning. Bra att vända på många "stenar". Vi har flera personer som erbjudit sig att hjälpa till tack vare vårt KM där visionen och värdegrunden presenterades (Fårösunds GoIK).

Vi har något att utgå ifrån som skapar och lägger en gemensam styrning, syn och kultur på vår dagliga verksamhet samt en grund för fortsatt utveckling (FC Gute).

Finns det några viktiga saker att tänka på för idrottsföreningarna inför ett liknande arbete?

Att få så många som möjligt att medverka - förankring. Att kunna gå vidare efter att projektet är avslutat. Hur förvalta och tillvarata det nedlagda arbetet. Givetvis måste ledande personer styrelse m.m. vara djupt involverade för att fortsättningen ska bli bra (Gumbalde GK).

Arbetsgruppen måste veta vad den ger sig in i då det blir många träffar och ett hårt jobb i föreningen (Visby TK).

Att det måste få ta tid att arbeta fram en ny vision och värdegrund. Att alla får vara med och diskutera. Sedan ska dokumenten vara levande, information gå vidare till ledare, spelare och föräldrar, vilket inte alltid är helt lätt. Men skam den som ger sig (Fårösunds GoIK).

Skapa tid och resurser för arbetet. Använd SISU och deras utbildare. Tillse att föreningens alla medlemmar är representerade i arbetet, t.ex. spelare, tränare, ledare, sponsorer, medlemmar, föräldrar och styrelse. Arbeta även fram en plan för fortsatt arbete för att implementera visionen och värdegrunden i hela föreningen (FC Gute).                    

Uppdaterad: 19 MAJ 2011 08:06
Skribent: Jan Christoffersson

Postadress:
SISU Idrottsutbildarna Gotland
Box 1030
621 21 Visby

Besöksadress:
Färjeleden 5
621 58 Visby

Kontakt:
Tel: +46498207050
E-post: This is a mailto link