Hoppa till sidans innehåll

Tips för rekrytering av ledare

13 APR 2019 09:25
Blekinge Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna stöttar på olika sätt för att hjälpa föreningar kring ledarförsörjning och för att fler barn och ungdomar ska kunna få ansluta till den idrott och den förening de önskar.
  • Skapad: 13 APR 2019 09:25

I förra veckan besökte SVT Blekinge friidrottsföreningen KA2 IF som har haft en kö in i sin barn- och ungdomsverksamhet under ett antal år. Se inslaget här:
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/blekinge/barn-koar-fran-fodseln-for-friidrott-brist-pa-ledare
 
Verksamhetschef Emelie Olsson från SISU Idrottsutbildarna bekräftar att ledarbristen är en avgörande faktor till att kö in i idrottsrörelsen kan uppstå:
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/blekinge/idrottsforbundet-svart-att-hitta-ledare-i-idrott-idag
 
Ledarförsörjning är ett av de mest områden vi oftast möter i föreningslivet. Större undersökningar visar att det finns ett stort intresse för att engagera sig ideellt i idrottsrörelsen, men att de ideella uppgifterna kanske bör organiseras på ett annat sätt idag för att attrahera och passa fler. Hur kan vi som förening organisera det ideella arbetet och våra uppdrag? Kommunicera att det finns ledaruppdrag som inte kräver att du har idrottsspecifik kompetens. Vilka tillfrågar vi om att bli ledare och hur ställer vi frågan? Vi kan hjälpa till med att göra en skattning och ta fram en ledarförsörjningsplan med kompetensinventering.
 
Det är också viktigt att titta på vilken introduktion och utbildning vi som förening erbjuder nya och befintliga ledare. Vilka uppdrag kräver idrottsspecifik kompetens och vilka kräver det inte? Hur kan jag skaffa mig kompetens om jag inte har en bakgrund inom idrotten? Vi kan hjälpa er med att ta fram en ledarförsörjningsplan där vi tittar på det totala utbildningsbehovet eller hur behovet ser ut för vissa områden.
 
Hur håller vi kontakt med en eventuell kö och finns det öppna aktiviteter vi kan erbjuda så länge? Här kan man som KA2IF och andra föreningar till exempel jobba med idrottsskolor, prova-på-aktiviteter och lovaktiviteter. Tipsa också gärna om andra föreningar och idrotter som har möjlighet att ta emot i sina verksamheter. Vi hjälper er gärna i detta arbete eller i att initiera nätverk.
 
Varmt välkomna att kontakta oss!
Skribent: Sofia Swartz
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
SISU Idrottsutbildarna Blekinge
Arenavägen 15
371 55 Karlskrona

Besöksadress:
Arenavägen 15 (Karlskrona) eller Nyemöllevägen 12 (Karlshamn)
371 55 Karlskrona

Kontakt:
Tel: +46455367650
Fax: +46455367669
E-post: This is a mailto link