Hoppa till sidans innehåll

Hur ser vi på träning och tävling?

12 MAR 2019 18:02
Idrotten ska hålla oss i rörelse hela livet men de senaste åren har vi sett att barn och ungdomar slutar allt tidigare och att de flesta inte hittar tillbaka till idrotten. Vad kan vi som ledare göra för att vända kurvan?
  • Uppdaterad: 12 MAR 2019 18:02

På förekommen anledning vill vi berätta lite om en av den svenska idrottsrörelsens utvecklingsresor - En ny syn på träning och tävling.

Idrotten ska hålla oss i rörelse hela livet men de senaste åren har vi sett att barn och ungdomar slutar allt tidigare och att de flesta inte hittar tillbaka till idrotten.

Undersökningar visar att det finns olika förklaringar till detta. Mycket handlar om det som ibland kallas idrottens kärnlogik, ofta illustrerad som en triangel, och den gamla syn på träning och tävling i förening som många har insett måste förändras. Det har funnits en uppfattning av att idrottandet med stigande ålder mer och mer ska kännetecknas av ett ökat fokus på resultat, mer intensiv träning, fler träningstimmar, inslag av selektering och rangordning samt att det har funnits ett ointresse för att individer själva ska få styra över sin ambitionsnivå.

Dessa strukturer har visat sig leda till en talangjakt som inte tar hänsyn till att vi utvecklas olika och alldeles för tidiga uttagningsprocesser till exempelvis elit- och distriktslag, särskilda utbildningar och landslag. Det har i sin tur gjort att många barn börjat idrotta i allt yngre ålder, specialiserat sig tidigt och ägnat sig åt en ensidig träning som varken gynnat deras utveckling eller gjort dem motiverade.

Den här logiken har tillsammans med övriga faktorer bidragit till en utslagning av många barn, unga och vuxna som helt enkelt inte känt att de varit välkomna och har i sin tur drabbat både idrottens bredd och elit.

Visionen är att vi år 2025 är träning och tävling utformade så att utövaren mår bra, har roligt och utvecklas hela livet. Ledarskapet fokuserar på glädje och prestation snarare än resultat. Utveckling av rörelseförståelse är i centrum vilket gör att fler får fysiska förutsättningar att idrotta mer.

SISU Idrottsutbildarnas roll är att utveckla idrottsföreningar och idrottsförbund genom utbildning och folkbildning. Med olika metoder är vi en resurs på olika nivåer - för till exempel styrelser, ledarteam, aktiva och föräldrar. Vi arbetar företrädesvis föreningsövergripande men kan även göra insatser i specifika grupper eller lag. 

Ett steg i att skapa engagemang och samsyn i föreningen är att samtala om ledarskapet. Missa till exempel inte den webbaserade Introduktionsutbildning för tränare som tagits fram och som tar ca 2-3 timmar att gå igenom - ett utmärkt verktyg för gruppsamtal!

Exempel från "Grundutbildning för tränare" - Att möta varje talang

Skribent: Sofia Swartz
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
SISU Idrottsutbildarna Blekinge
Arenavägen 15
371 55 Karlskrona

Besöksadress:
Arenavägen 15 (Karlskrona) eller Nyemöllevägen 12 (Karlshamn)
371 55 Karlskrona

Kontakt:
Tel: +46455367650
Fax: +46455367669
E-post: This is a mailto link