Hoppa till sidans innehåll

Det viktiga värdegrundsarbetet

04 FEB 2019 23:03
Det är aldrig roligt när oönskade händelser sker inom idrotten. Men vi finns givetvis till för att stötta föreningar, främst i förebyggande syfte, men även reaktivt om incidenter uppstår.
  • Uppdaterad: 04 FEB 2019 23:03

Vår idrottskonsulent och sakkunnig inom barn- och ungdomsidrott Martin Eliasson utvecklar: ”Att det sker oönskade händelser ska inte ses som ett kvitto på att en förening inte har arbetat med sin värdegrund. Däremot vet vi att ett aktivt värdegrundsarbete definitivt minskar riskerna för oönskade händelser och att det är en nyckelfaktor för en rolig, trygg och utvecklande idrottsmiljö”.


I förra veckan hörde en av våra trogna samverkansföreningar Mörrum Hockey av sig efter en incident efter en match och ville ha extra hjälp att förstärka sitt värdegrundsarbete. Martin fortsätter: ”Vi ska ha i åtanke att många idrotter går otroligt snabbt och att ibland får barn- och ungdomar fatta beslut på bråkdelen av en sekund. Ibland blir det fel. Vi får dock aldrig använda det som en ursäkt för att rättfärdiga ett olämpligt beteende. När det händer är det viktigt att vi inte låter det passera utan pratar om det och visar att det inte är ok”.


Vad är viktigt att tänka på i ett värdegrundsarbete? ”Nyckeln för ett framgångsrikt värdegrundsarbete är att vi bryter ner det i handlingar. Vad betyder vår värdegrund? Tydliggöra vilka handlingar som gör skillnad och prata kring varför det är viktigt för barnen att följa, men framförallt alla vuxna i och kring föreningen; att tränare, ledare och föräldrar samspelar och tillsammans bidrar till att värdegrunden efterlevs. Varför vill vi att barnen ska lära sig eller ta efter värdegrunden om inte vi vuxna följer den? De ser vårt beteende. Hör hur vi pratar med varandra. Hör hur vi pratar om varandra. Vad vi tillåter. Det är vi vuxna som sätter tonen. Vuxna är de största ambassadörerna för föreningens värdegrund”.

 

Vill er förening ha idéer eller stöttning i ert värdegrundsarbete - tveka inte att höra av er!

"Mörrums Hockey söker hjälp efter skandalmatchen" -  SR P4 Blekinge

Skribent: Sofia Swartz
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
SISU Idrottsutbildarna Blekinge
Arenavägen 15
371 55 Karlskrona

Besöksadress:
Arenavägen 15 (Karlskrona) eller Nyemöllevägen 12 (Karlshamn)
371 55 Karlskrona

Kontakt:
Tel: +46455367650
Fax: +46455367669
E-post: This is a mailto link