Regeringen utser extern revisor för SISU Idrottsutbildarna

Regeringen beslutade igår att utse en extern revisor för SISU Idrottsutbildarna och Folkbildningsrådet. SISU Idrottsutbildarna arbetar aktivt med att värna folkbildningsmedel och välkomnar möjligheten till utveckling och dialog gällande kontroll och uppföljning.

Sidan uppdaterades: 5 april 2024

− Som idrottsrörelsens egna studieförbund har SISU Idrottsutbildarna ett tydligt syfte och uppdrag. Vår folkbildningsverksamhet genomförs enbart i samverkan med våra medlemsorganisationer och deras idrottsföreningar runt om i landet. En given del av arbetet är att värna folkbildningsmedel genom god kontroll, från den lokala idrottskonsulentens personliga kontakt med föreningen till uppföljningen efteråt. Jag välkomnar Pia Brundin till hennes nya uppdrag och ser fram emot fortsatt dialog, säger Stefan Bergh, generalsekreterare SISU Idrottsutbildarna och Riksidrottsförbundet.

Enligt förordningen (2015:218) om statsbidrag till folkbildningen har staten möjlighet att utse en revisor i SISU Idrottsutbildarna och Folkbildningsrådet. Igår fattade regeringen beslut om att utse Pia Brundin, utredare på Statskontoret, till extern revisor för de två organisationerna. Syftet är att granska hur SISU Idrottsutbildarnas och Folkbildningsrådets arbete med uppföljning och utvärdering lever upp till villkoren som regeringen beslutat för statsbidraget till folkbildningen.

Uppdraget sträcker sig till och med 1 juni 2026 och omfattar att under 2024 och 2025 granska arbetet. En rapport av den årliga granskningen ska överlämnas den 5 maj 2025 respektive 2026.

Idrottsrörelsen är en av Sveriges största folkrörelser med 3,3 miljoner medlemmar i cirka 19 000 idrottsföreningar. SISU Idrottsutbildarna finns i Sveriges 290 kommuner och når, genom de lokala idrottsföreningarnas utbredning över landet och bland olika målgrupper i samhället, personer i alla samhällsgrupper. Idag är SISU Idrottsutbildarna Sveriges största studieförbund och det studieförbund med flest unga deltagare.

− Varje dag möter SISU Idrottsutbildarna medlemmar i idrottsföreningar och bidrar med kompetens, stöd och inspiration utifrån föreningens och dess medlemmars förutsättningar och behov. Verksamheten är unik genom att arbetet till stor del sker i föreningens egen närmiljö, som klubbstugan. Med rätt förutsättningar kan SISU Idrottsutbildarna vara en kraft för att möta olika samhällsutmaningar, säger Stefan Bergh.

För mer information kontakta

Anna Setzman
Kommunikations- och presschef Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna
070-564 52 16

Sidan publicerades: 5 april 2024