Hoppa till sidans innehåll

Vi är idrottens eget studieförbund.

Vi utbildar, bildar och utvecklar svensk idrott

Om Idrottens tränarutbildningar

  • Uppdaterad: 2017-01-12 12:26

"Alla aktiva ska ha rätt till kompetenta och utbildade tränare!"
Marita Skogum, fd. förbundskapten i orientering. 


Genom Idrottens tränarutbildningar ges du möjlighet att utbilda dig, skaffa ökad kunskap och få fler verktyg för att leda dig själv och dina aktiva vidare. 

Tränare och ledare som förstår och har förmåga att leda sig själva har en positiv påverkan på tränar- och ledarskapet såväl för individen och gruppen som för laget.

Idrottens värdegrund Idrotten vill med: glädje och gemenskap, demokrati och delaktighet, allas rätt att vara med och rent spel, utgör självklara utgångspunkter för Idrottens tränarutbildningar. Värderingar som en kompetent ledare och tränare bör vara bärare av.

Därför finns Idrottens tränarutbildningar

För att Svensk idrott ska fortsätta sin riktning mot att ”världens bästa”, med kärlek till idrotten och ett mervärde för samhällsnyttan som följd, är kompetenta och kunniga tränare och ledare en stor del av helheten.

Visionen är att Svensk idrott ska få fler tränare och fler med högre kompetens. Tränare som är trygga i sig själva, nyfikna på att lära mer och stolta att bidra med ett gott tränarskap. Målet är att skapa goda förutsättningar för andra att må bra och utvecklas genom idrotten.

Svensk Idrott vill vara bäst i världen för alla på alla nivåer och med utveckling som ständigt pågår. Både förbund och föreningar är beroende av god organisation och en bra verksamhet. För att ha en bra verksamhet är det en förutsättning att ha tillgång till kompetenta tränare och ledare.

Framgångsrika lag och team har i de flesta fall balans mellan vision, syfte, mål, värderingar och vad som görs. Det blir harmoni i teamet och energi frigörs. Tränaren har en viktig roll i att skapa en god kultur.

I en god kultur har man för det mesta jobbat fram ett gemensamt förhållningssätt som ger människor möjlighet att växa som individer och idrottare. Individer växer genom ökad medvetenhet och fokus på de egna drivkrafterna. En god miljö är där den aktive ges möjlighet till att ta ansvar, får bekräftelse och där det ges förutsättningar till utveckling. En miljö och kultur där det finns utrymme till misslyckanden och där det ges utrymme till möjligheter. I en god kultur vill barn, ungdomar och vuxna vara. 

 


TRÄNARPROG MODELLFakta om Idrottens tränarutbildningar

Idrottens tränarutbildningar består av fyra block; BAS, GRUND, FORTSÄTTNING och TEMA. Vissa av utbildningarna erbjuds regelbundet av SISU Idrottsutbildarna över hela landet andra erbjuds enbart vid enstaka tillfällen, på vissa orter.

BAS

På basnivå heter utbildningen Plattformen - barn och ungdom och vänder sig till tränare och ledare för barn och ungdomar mellan 7-15 år.

GRUND

GTU 1 och 2idrottens grundtränarutbildning, är fortsättning och påbyggnad till Plattformen. Utbildningarna är på grundnivå och innehåller tränarskap och träningslära

GTU 1 = 10-15 år | GTU 2 = 16-19 år 

FORTSÄTTNING

Om du vill bli ännu vassare i rollen som tränare finns olika vidareutbildningar inom FORTSÄTTNING. T.ex. Elittränarutbildningen (ETU), Fystränarutbildningen (FTU) och Kognitiv beteendeterapi (KBT)

TEMA

Vi erbjuder just nu Åldersanpassad fysisk träning för barn och ungdom.

BOSÖN IDROTTSFOLKHÖGSKOLA
På Bosön Idrottsfolkhögskola, som är en del av SISU Idrottsutbildarna, finns yrkesutbildningarna Organisationsledarlinjen och Tränarlinjen och en mängd andra kurser för dig som vill jobba med idrott.

 

Skribent: Anna-Lena Moberg

Kontakt

Maria Ståhl
SISU Idrottsutbildarna
08-699 62 66
This is a mailto link

Ny tränarutbildning

Vi uppdaterar Idrottens alla tränarutbildningar. Lansering av nya utbildningar kommer att ske succesivt från och med 2017. Vill du veta mer, kontakta Maria Ståhl på SISU Idrottsutbildarna

Postadress:
SISU Idrottsutbildarna
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 08-6996000
E-post: This is a mailto link