Hoppa till sidans innehåll

Vi är idrottens eget studieförbund.

Vi utbildar, bildar och utvecklar svensk idrott

Vi hjälper dig att ta diskussionen i din förening!


När Sveriges idrottsföreningar är som bäst erbjuder de barn och ungdomar gemenskap och lustfyllt idrottande.

Barn- och ungdomsidrotten är under utveckling. Kanske har den alltid varit det, bara att föremålen för utvecklingen har varierat och tempot i utvecklingen varit olika. Redan i Riksidrottsförbundets skrift Idrott 80 som var ett idéprogram för idrottsrörelsen under 80-talet med sikte på år 2000 stod följande att läsa:

"Barn- och ungdomsidrotten måste karaktäriseras av ett rikt aktivitetsutbud. Det måste finnas många alternativ och alltför tidig specialisering måste undvikas."

För att svensk idrott ska fortsätta utvecklas och attrahera barn och ungdomar även i framtiden så är det viktigt att idrottsrörelsen hela tiden håller samtalet och diskussionen levande om hur verksamheten, i var och en av de cirka 12 000 idrottsföreningar, med verksamhet för barn och ungdomar genomförs. Ett samtal som kan vara helt avgörande för om aktiva väljer att komma tillbaka till nästa träning eller inte.

Du som tränare, ledare, förälder och förtroendevald, kan ta samtalet vidare i din förening och diskutera hur ni vill ha det utifrån de områden som UR tar upp i TV-och radioserien Idrottens himmel och helvete säsong 1 och 2.  


Samtalsunderlag för att ta diskussionen i din förening

Ta diskussionen vidare i din förening, förbund eller skolklass. I samtalsunderlaget är frågorna till de olika avsnitten kopplade till specifika klipp ur programmen.

samtalsplan IHH2 omslag 
Samtalsplan Idrottens HH2 (pdf) 

Nedan: bild ur program 8
PGM8_skylten_00000


Se hela program, UR:s klipp eller skapa dina egna klipp

Det finns minst tre olika sätt som du kan jobba med filmmaterialet till Idrottens och tränarens himmel och helvete på:

1. Du kan välja att titta på hela program.Här kommer du till UR och alla program.

2. Du kan välja att titta på färdiga klipp. Klipp inbäddade i samtalsplanerna, som finns här ovanför. 

3. Du kan skapa dina egna klipp på UR:s hemsida och använda dem som exempel och stöd i ditt eget upplägg. Du går in på "Skapa klipp" under det program som du vill ta ett klipp ur. Bestämmer start och stop för klippet och får en egen länk som du använder.


Så blir du världens bästa idrottsförälder cdomslag

Lästips 
till tränare, ledare och föräldrar med koppling till områden som jämställdhet, elitsatsningar, tävlingssystem och selektering: 

Svenska Fotbollförbundets material med barnen i centrum

Högintressant nyhetsbrev - Tränarpasset - utan kunskap räcker ingen talang! 


Kontakta oss!

SISU Idrottsutbildarna hjälper gärna dig och din förening att utveckla er barn- och ungdomsidrott. Här hittar du ditt distrikt.


Kort bakgrund om Idrottens himmel och helvete

Utbildningsradion har genom Sveriges Radio och Sveriges Television under 2014 genomfört en stor satsning på barn- och ungdomsidrott. En serie som visade sig bli en succé och som därmed blev en säsong 2 som sänds 2015.

Satsningen består både av radio- och TV-produktioner. Den 21 januari 2015 startar säsong 2. Det är åtta avsnitt i Svt (onsdagar 22-22.30) och webb samt radioprogram i P4 på lördagar som följer upp veckans tv-avsnitt.

Studieförbundet SISU Idrottsutbildarna och Riksidrottsförbundets ambition är att utifrån UR:s serie skapa möjligheter för fortsatt lärande och utveckling inom barn- och ungdomsidrotten.


Riktlinjer för barn- och ungdomsidrotten
För dig som är mer involverad och engagerad i verksamhet för barn och ungdomar finns det tydliga riktlinjer för hur idrottsrörelsen gemensamt har bestämt hur den ska bedrivas. Läs mer på RF.se


Idrottens vill är idrottens idéprogram

Hela idrottsrörelsens verksamhet bygger på värdegrunden i Idrotten vill, det vill säga på Glädje och gemenskap, Demokrati och delaktighet, Allas rätt att vara med samt Rent spel. I filmen får du en snabbgenomgång av Idrotten vill. Varför inte titta på den tillsammans i din förening och koppla ihop värdegrunden med er verksamhet.


Vad är UR?

UR-logga

UR är ett public servicebolag som producerar utbildnings- och folkbildningsprogram. Läs mer om UR:s uppdrag. 

Uppdaterad: 23 MAR 2018 14:54
Skribent: AnnaLena Moberg

Postadress:
SISU Idrottsutbildarna
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 08-6996000
E-post: This is a mailto link