PG Fahlström inspirerade till utvecklande idrottsmiljöer

PG Fahlströms föreläsning på temat ”Talangutveckling och utvecklingsmiljöer” blev en inspirerande kväll som lyfte viktiga frågor för länets idrottsföreningar att reflektera över och ta med sig in i sina verksamheter.

Sidan uppdaterades: 26 april 2024

Universitetslektor PG Fahlström gästade nyligen RF-SISU Jämtland-Härjedalen för att dela sin kunskap och erfarenhet i ämnena "Talangutveckling och utvecklingsmiljöer". Hans föreläsning fokuserar på områden som ledarskap, coaching, talangutveckling och utvecklande idrottsmiljöer. Han diskuterar hur en bra och utvecklande miljö ser ut inom idrotten och vad ledare och föreningar bör tänka på för att skapa miljöer där man ser individen och skapar förutsättningar för idrottslig- och personlig utveckling. Föreläsningen, som samlade runt 100 representanter från länets idrottsföreningar på Verket i Östersund, samt flera närvarande föreningar digitalt, blev en källa till inspiration och bidrog till många bra frågeställningar för föreningarna att ta med sig och reflektera över.

Med över 40 års erfarenhet inom akademin och ledarskap inom idrotten, är PG Fahlström en framstående talangforskare och expert inom områdena ledarskap, coaching och utvecklande idrottsmiljöer. Han inledde sin föreläsning med citatet: ”Långsiktighet ger snabbare resultat än du tror” och uppmanade alla att ta med sig det framåt. Han menar att idrottslig verksamhet är en lång process och betonade vikten av att ge ledare verktyg för att hantera de förväntningar som ställs på dem från olika håll, såsom föräldrar, föreningens medlemmar och de aktiva själva. För att behålla glädjen i ledarrollen är det avgörande att rusta sig för dessa förväntningar och fokusera på den långsiktiga processen snarare än snabba resultat, jämförbart med ett maratonlopp där uthållighet och tålamod är nyckeln till framgång: ”Idrottslig utveckling är som ett maratonlopp med en massa mellantider, där risken är att man blir alldeles för fokuserad på mellantiderna”, sa PG. Han menar att ”den där segern i TV-pucken eller segern i ungdoms-SM eller Distriktsmästerskapet egentligen spelar mindre roll, de är bara mellantider i det långa maratonloppet, även om vi är överens om att det naturligtvis är mycket roligare att vinna än att förlora”, fortsatte han.

PG delar med sig av egna erfarenheter kring talang och talangutveckling inom idrotten och poängterar att det är lätt att missa talanger om man fokuserar för mycket på förutbestämda kriterier. Han är inte jätteförtjust i att ge ordet ”talang” en definition, men säger att: ”jag brukar säga att talang handlar om att du som människa har någonting som gör att du kanske lättare lär dig saker, exempelvis kroppsuppfattning, muskelfibersammansättning, bra återhämtning, men med det sagt så krävs det ändå en massa träning. Jag försöker att inte prata så mycket om ”talanger”, därför då är det stor risk att man söker efter en ”talang” i stället för att titta på hur vi gör verksamhet där många utvecklas. För om du och jag har varsin definition av talang, så har vi ändå samma träningsgrupp att jobba med”, sa PG i ett samtal vi hade med honom innan föreläsningen. Han menar att när man pratar om talangutveckling, då pratar man inte om att utöka muskelfibrer utan att utveckla människor med muskelfibrer: ”Talangutveckling handlar om människoutveckling och då blir miljön mycket intressant”, säger han.

I vårt samtal med PG diskuterade vi vilken roll den idrottsliga miljön spelar för talangutvecklingen. Han poängterade då vikten av ledarrollen i miljön: ”ledarna spelar störst roll i den miljön. Det är inte ”bästa hallen” eller ”bästa gymmet” som har störst betydelse i idrottsmiljön. Utan det handlar först och främst om ledaren och det är därför det går lite upp och ned inom föreningar. Det brukar märkas tydligt när en riktigt bra ledare slutar”, säger PG. Han betonar här vikten av att ha ett bra ledarteam, där man kompletterar varandra och föreningen, istället för att en enda person ska bära hela föreningen: ”Utnyttja allas kompetens och sätt ihop ett bra team. Till exempel kan ju den där tjejen eller killen som nu slutat, men som var duktig i sin idrott bli en bra förebild. Den personen kan ju visa de yngre allt den redan kan. Samma person kanske har en mamma som jobbar som sjuksköterska som kan mycket om skador, eller en pappa som är lärare som kan hålla i föräldramöten och så vidare. Använd varandras kompetenser och bygg upp ett bra och stabilt team”, uppmuntrar han.

PG tar under samtalets gång upp föräldrarollen, något som han återkommer till under sin föreläsning. Han säger att det inte är lätt att vara en ledare idag, med alla krav som ställs från bland annat föräldrar; men det är heller inte lätt att vara idrottsförälder idag, med alla krav som ställs på dig som förälder: ”Det finns ju ledare och föräldrar som tycker att man ska hålla föräldrar helt borta från tränings- och tävlingsmiljön. Men vi är beroende av föräldrarna. De är huvudsponsorer till sina barn. Varenda tävlingsdräkt skulle ha en sponsorlogga där det står ”mamma och pappa”, för de gör pastasallad och skjutsar och köper utrustning och köper hästar och anpassar semestern efter barnens träningar och läger som Gothia cup och annat. Utan föräldrarna skulle det inte funka”, menar PG.

Under kvällens föreläsning tar han upp begrepp som specialisering, social sampling och den mytomspunna 10 000-timmarsregeln. PG underströk att tidig specialisering inte nödvändigtvis leder till framgång och att individens utveckling kan vara mycket varierande och att mångsidighet och varierad träning är viktigt för individens utveckling inom idrotten. Han lyfte även gruppindelning, med olika tillvägagångssätt som nivågruppering, nivåanpassning och individanpassning. Här poängterade han vikten av att anpassa träningen efter barnens behov och färdigheter, och betonade att heterogena grupper kan vara utmanande men också berikande för både ledare och deltagare. Det bör också finnas utrymme för flexibilitet och samarbete mellan olika grupper.

Långsiktighet i klubbens arbete var något som PG flera gånger återkom till, både under vårt samtal och under hans föreläsning, och menade att trots utmaningar och begränsade resurser så är det möjligt att uppnå framgång genom att skapa en positiv och stödjande miljö för idrottare. Det handlar om att skapa en miljö där idrottare känner sig välkomna och uppmuntrade att utvecklas både som individer och idrottare. Det handlar om långsiktig planering, gemensamma värderingar där alla jobbar mot samma mål och en stark organisatorisk kultur, samt tillgänglighet till träningsanläggningar och flexibla träningsscheman. Han talade också om vikten av att vara en bra förebild och att dela med sig av kunskap för att främja utvecklingen inom idrotten. Han betonade upprepande gånger att det är människan som är viktigast att utveckla först och främst och att det är genom att utveckla människor som vi även kan utveckla idrotten som helhet.

Föreläsningen följdes upp med ett panelsamtal där PG Fahlström tillsammans med Fredrik Lindberg, tidigare häcklöpare i svenska friidrottslandslaget och numera friidrottstränare i Östersunds GIF och Max Tandberg Vall, tidigare elitbasketspelare och nuvarande Sportchef i Östersund Basket, samtalade och svarade på frågor som föreningarna ställde. Sammanfattningsvis var panelsamtalet en dynamisk diskussion om olika aspekter av ledarskap, utveckling och kultur inom idrotten, med fokus på att skapa en inkluderande och stöttande miljö för alla idrottare.

Svante Lundberg, Sakkunnig inom trygg idrott RF – SISU J-H, sammanfattade kvällen med att säga: ”Flera forskare som vi fått möjligheten att lyssna på och lära av det senaste året återkommer alla till en och samma framgångsfaktor då det gäller talangutveckling. Det enda som är gemensamt (en tydlig röd tråd) för de som lyckas nå eliten, är att de inte slutar. Således är vår uppgift i grunden enkel; Att åstadkomma en idrottsmiljö för barn och unga som tilltalar så många som möjligt så länge som möjligt. Först då ger vi alla chansen att utvecklas utefter deras förutsättningar utan att fixera oss och barnen vid tidiga kortsiktiga resultat”.

Fahlströms forskning och arbete inom talangutveckling och idrottsmiljöer erbjuder värdefulla insikter och vägledning för idrottsledare och andra intressenter inom idrottsvärlden. Vill du ta del av föreläsningen i efterhand finns den upplagt på RF-SISU Jämtland-Härjedalens Youtubekanal.

Vill du skaffa ännu mer kunskap i ämnet hittar du de nya riktlinjerna för barn- och ungdomsidrotten HÄR, som bla bygger på en stor del av PG:s forskning. Du kan också vända dig till någon av våra idrottskonsulenter för vidare vägledning och stöttning i ämnet.

För er som inte kan få nog av PG och som vill se och höra honom live igen, kommer ni få en ny chans till hösten. Den 23 oktober bjuder vi på RF-SISU J-H in honom för en uppföljningsföreläsning, så håll utkik för mer information framöver!

Sidan publicerades: 25 april 2024