Hoppa till sidans innehåll

Läs för häst - må bäst i Surahammar

2017-05-31 16:00
Att öka läsförmågan med hjälp av ett stort idrottsintresse var utmaningen som blev till möjlighet för föreningsliv, skola och kommun i Surahammar. Där är läsförståelse och rörelseförståelse nu lika viktigt för att ge kunskap för livet.
  • Uppdaterad: 2017-05-31 16:02


Eleverna i Surahammar har fått nya läskamrater

Vår berättelse börjar med ett telefonsamtal, när Carina som är speciallärare på Starbäcksskolan hörde av sig.

”Hej, jag har fått tips om att ni på Västmanlands Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna har haft flera lyckade satsningar inom idrott och läsning”.

Hon förklarade att hon ville öka läsförmågan bland eleverna på Starbäcksskolan och Nytorpsskolan i Surahammar och att sportintresset är stort. Nu såg de oss som navet mellan skola och föreningsliv.

Som idrottens företrädare och utbildningsorganisation var det en självklarhet och en möjlighet att visa vilken viktig roll vi har som samhällsaktör.

Sagt och gjort. Snart sammanförde vi skolan med föreningslivet och Surahammars Ryttarförening nappade direkt.

Det första steget blev ett förmöte tillsammans med lärare, skolledning, representanter från ortens bibliotek och från Surahammars RF. Där bollades idéer fram och tillbaka om hur en samverkan skulle kunna se ut. Ett frö till idrotthjärtakultur-projektet ”Läs för häst - må bäst” föddes.


Läspallar och bokpåsar

Föreningen skaffade böcker med hjälp av bibliotekspersonalen, allt från lättläst till mer avancerat hämtades hem till föreningen, som även utsåg specifika läshästar vilka tilldelades olika typer av böcker. Läsbänkar köptes in och hela stallet inreddes till en än mer välkomnade atmosfär. Allt i syfte att ge barn mellan 6-10 år bästa förutsättningar att utveckla sin läsförståelse med hästen som läskamrat, i en lugn och harmonisk miljö.

Ja, under hela våren har både stall och skola andats mycket häst. Alla elever i årskurs 2 på skolorna har läst SISU Idrottsutbildarnas material ”Minignägg” under skoltid. Biblioteketet i Surahammar har skapat en specifik sporthörna, med bland annat hästböcker i fokus. I taket hänger attribut för ridning såsom ridstövlar och ridspö.

När vi hälsar på är det dags för skolornas elever att ta klivet upp på hästryggen. Vi anländer samtidigt som eleverna från Starbäcksskolan. Det ligger förväntan i luften och Carina, som möter oss på plats, berättar att barnen har längtat och frågat länge efter den här dagen.

”Jag är så glad att vår skolledning har valt att satsa så helhjärtat på detta. Ett sätt att förbättra sin läsförmåga och öka sitt ordförråd är att läsa högt för någon. Att läsa för en häst blir väldigt avdramatiserat, men vi kan lika gärna sätta oss i dungen intill hagen och läsa för varandra, människa till människa. Det är helt enkelt viktigt att barn får läsa i andra sammanhang än bara i skolan och då krävs det att vi hjälps åt. Det är tillsammans vi kan göra skillnad på riktigt”, säger Carina där hon står tillsammans med skolans för dagens utsedda hästexpert Miranda.


Miranda och Carina mår bäst med häst

”Vi har aldrig varit i stallet förut, det ska bli jättekul”, berättar Vilde och Fabian samtidigt som ridläraren Sofi börjar plocka fram hjälmar till dem.


Fabian och Vilde på läsbänken

Tillsammans går de igenom de regler som gäller. Barnen berättar vad de har lärt sig om hästvett och beteende i stallet inför dagens besök.

Klasserna är indelade i tre grupper där de turas om att prova på att rida i ridhuset, borsta hästarna samt gå tipspromenad och läsa högt för varandra. På boxarna finns texter om hästarna och flaggor som berättar om vilket land de kommer ifrån.


Eleverna läser högt för varandra om hästarna

”Hästar tycker om att bli sedda precis som människor, vilket vi berättar för barnen. Det gör dem ännu mer läsmotiverade. Nyligen fick vi hem två hästar från Danmark och de har fått egna böcker på mer lättläst svenska”, säger Boel som är ridskolechef, med ett leende.

I entrén till stallet finns en skolbänk med böcker, läspallar, läspåsar och en läsbänk. Allt inrett i Surahammars RF:s karaktäristiska röda färg. Läspallarna är lätta och enkla att ta med sig till hästboxarna eller ut till hagen.

”Det är superroligt att läsa om hästar, vi har en arbetsbok i skolan och när man läser i den tänker man på att vara i stallet. Jag kommer nog att vara här mycket och läsa för hästarna. Jag tror att de tycker om det, och jag också. Det är roligt att läsa när man har sällskap!”, berättar Linnea.


Linnea och Casper

Bredvid henne sitter Casper.
”Det roligaste idag har varit att få borsta och mata hästarna. Jag spelar fotboll och golf på fritiden och jag läser inte så ofta. Men det vore bra att ha böcker om mina sporter där jag idrottar också.”

En trappa upp i direkt anslutning till cafeterian har föreningen inrett ett läs- och mysrum, fyllt med böcker och tidningar om hästar. Här finns något som passar alla. Bland annat välfyllda bokpåsar märkta med nummer efter svårighetsgrad.

”Vi har haft en del filmkvällar här, nu tänkte vi även införa läskvällar”, säger Boel.


Boel visar en av bokpåsarna i läsrummet

”Vi hoppas att detta ska bidra till ännu mera häng och lärande här i stallet. Även om alla alltid är välkomna hit för att läsa eller bara vara, precis när som helst, vill vi även kunna anordna fler uppstyrda aktiviteter kring läsande. Då krävs dock mer ekonomiska resurser vilket vi såklart hoppas få stöttning med.” Och vi håller med. För rörelseförståelse och läsförståelse är alltid värt att satsa på, då det ger kunskap och utveckling för livet. För full effekt krävs alla olika ingredienser och när idrott, kultur och samhälle möts och samverkar blir effekten så mycket större. Folkhälsa och folkbildning går hand i hand och att våga möta det okända ger växtkraft.

”Hemma läser jag om Messi, men det är coolt att läsa om hästar också…” säger Fabian, som gärna besöker stallet fler gånger.Text: Anette Fransson och Sofia Lyckman
Foto: Anette Fransson

Hör gärna av dig om du vill veta mer!

Bilder från besöket

Personalen på Surahammars RF hälsar välkomna 

Eleverna hälsar på i bokrummet hos Surahammars RF


Skribent: Anette Fransson
Epost: This is a mailto link

 

 prenumerera_nyhetsbrev[1]

Anmäl och resovisa er utbildningsverksamhet

 

 

IFL_Grund_banner 2 bilder

 

 

 

Fbk

 

 

 

 

PUFF%2~1

 

 

 

 

 

 

Postadress:
SISU Idrottsutbildarna Västmanland
Pontus Widéns väg 18
722 23 Västerås

Kontakt:
Tel: 010-476 48 00
E-post: This is a mailto link