Hoppa till sidans innehåll

Föreningslära med Västerås Cricket Club

2016-03-18 14:06
Hur bildas en förening? Vad måste göras och av vem? Varför är årsmötet så viktigt? I går träffades sju av medlemmarna från Västerås Cricket Club för att lära mer om idrottens föreningslära.
  • Uppdaterad: 2016-06-07 15:59

Hela gruppen webben
Hans Persson, Daniel Svensson, Nasir Rizvi, Fayaz Ali, Yasir Mahmood och Mehmood Ziauddin från Västerås Cricket Club.

Frågorna var många och intresset stort när Västerås Cricket Club bjöd in till utbildning i Idrottens föreningslära i samarbete med SISU Idrottsutbildarna. Det var ett nyfiket gäng som träffades i konferenslokalerna i Idrottens hus i Västerås

- Föreningstraditionen är inte så stark för många av våra medlemmar och det här är ett bra sätt att öka kunskapen om hur en förening fungerar. Vi har många som vill hjälpa till och som är måna om att vår förening ska skötas och utvecklas på bästa sätt, berättar Hans Persson, som började med cricket i slutet av 80-talet och som nu är ordförande i Västerås Cricket Club.

Puppa webben
Margareta Hofgaard från SISU Idrottsutbildarna föreläser om Idrottens föreningslära - Grund.

Det är han som har tagit initiativ till utbildningen, som leds av föreläsaren Margareta Hofgaard från SISU Idrottsutbildarna. Under kvällen ges en introduktion till vad det innebär att driva verksamhet i en ideell förening. Deltagarna får en inblick i föreningsdemokrati, stadgar, årsmöte, roller i en förening, medlemmars rättigheter och skyldigheter, ekonomi, försäkringar, föreningsutveckling och idrottens organisation.
För att öka delaktigheten blandas informationen med frågeställningar där deltagarna, med hjälp av åsiktskort, får svara om påståendet stämmer, stämmer till viss del eller inte stämmer alls. Ett upplägg som bidrar till många och bra diskussioner.

Två med åsiktskort webben
Kais och Nasir med åsiktskorten.

Cricket är ett bollspel som utövas mellan två lag med vardera elva spelare och har spelats sedan 1500-talet. Cricket är en stor sport internationellt och en av de snabbast växande sporterna i Sverige. I maj 2015 valdes cricket in som 71:a specialidrottsförbund i Riksidrottsförbundet och idrotten ser nu stora möjligheter att växa ytterligare i landet. Västerås Cricket Club bildades 2010, men fick en nystart 2014. Engagemanget i föreningen är stort och deltagarna delar passionerat med sig av kunskap om sin idrott. När det är dags för fikapaus ser Yasir Mahmood till att hämta både slagträ och cricketboll för att visa hur spelet går till.

Nasir Rizul, som är kassör i föreningen, berättar om uppväxten i Pakistan och hur han lärde sig att spela cricket innan han knappt kunde gå. Nu gläds han över föreningens öppna verksamhet för ensamkommande flyktingbarn, som har blivit en stor succé.

- På senaste träningen deltog 13 barn från Afghanistan, berättar med ett leende.

- Det är fantastiskt och gör att vi nu kan uppfylla vår dröm och starta ett ungdomslag i föreningen.

Västerås Cricket Club har många framtidsplaner och ser stora möjligheter i att utveckla sin förening.

- Jag är stolt över att vi har kommit så här långt i föreningen och att vi har en sådan fantastisk gemenskap. Vi vill lära oss och gör vårt bästa. Genom att gå den här utbildningen stärker vi oss själva, säger föreningens sekreterare Kais Peerzadah.

Nasir Rizvi håller med:

- Det har varit en väldigt lärorik och intressant kväll. Hittills har vi jobbat mycket utifrån våra egna erfarenheter och med den nya kunskapen som vi tar med oss härifrån kan vi och föreningen ta nästa steg och utvecklas vidare.


Text och foto: Anette Fransson.

Läs mer om Västerås Cricket Club

Läs mer om idrottens föreningslära

Anmäl dig till våra utbildningar

Bilder från kvällen
Närbild webben
Deltagarewebben
Korten webben
många med kort webben

Skribent: Anette Fransson
Epost: This is a mailto link

 

 prenumerera_nyhetsbrev[1]

Anmäl och resovisa er utbildningsverksamhet

 

 

IFL_Grund_banner 2 bilder

 

 

 

Fbk

 

 

 

 

PUFF%2~1

 

 

 

 

 

 

Postadress:
SISU Idrottsutbildarna Västmanland
Pontus Widéns väg 18
722 23 Västerås

Kontakt:
Tel: 010-476 48 00
E-post: This is a mailto link