Hoppa till sidans innehåll

Föräldrarna viktiga för Västerås Skidklubb

2016-01-12 15:00
Västerås Skidklubb ville visa hur föräldrar kan bli ett ännu bättre stöd för sina idrottande barn. Därför välkomnade de, tillsammans med SISU Idrottsutbildarna, till en utbildning på temat ”Så blir du världens bästa idrottsförälder”.
  • Uppdaterad: 2016-06-07 15:59

Föräldrar webb

Föräldrarna i Västerås Skidklubb träffas för föräldrautbildning

Västerås Skidklubb är en nybildad förening där skidklubbarna IFK Västerås Skidor och VIK Skidor har slagits samman.

- Vi har redan från början haft  en väldigt bra kontakt med både föräldrar och aktiva i föreningen och vi vill fortsätta att ha en bra dialog. Stämningen i klubben är väldigt positiv och inkluderande och nu när vi växer stadigt vill vi att denna stämning ska vara kvar, säger Karin Spets, som är ungdomsledare och styrelseledamot

- Det är viktigt för föräldrar att vara just föräldrar när barnen utövar sin idrott, det vill säga att de ska vara stöttande och uppmuntra sina barn. För många är det även viktigt att känna till skillnaden mellan prestation och resultat och att man ska se till barnets egna prestationer. Föräldrar är viktiga i barnets idrottande och även för oss i klubben då vi behöver deras hjälp för att driva verksamheten.

För att lyfta föräldrarnas betydelse bjöd föreningen in till utbildning med temat ”Så blir du världens bästa idrottsförälder”. Utbildningen utgick från ett material framtaget av SISU Idrottsböcker och genomfördes av en idrottskonsulent från SISU Idrottsutbildarna. På plats fanns även delar av föreningens styrelse och ledare. Samtidigt som utbildningen pågick genomfördes ordinarie träning för de aktiva. Ett bra sätt fånga föräldrarna när de ändå är på plats. Under kvällen varvades information och fakta med praktiska övningar och diskussioner.

- En trevlig kväll med bra samtal, vi fick positiv respons och vissa kom även fram efteråt och sa att det var bra att få förståelse för att idrottandet ska vara roligt och att beröm är viktigt, berättar Karin.

Böcker webb

Hur ska ni arbeta vidare med det här i föreningen?

- Vi vill ha en bra dialog med föräldrar och ta oss tid vid träningarna, både före men främst efter, för att få en pratstund. Vi ska även utvärdera och se om vi ska ha fler träffar under året, vi kommer absolut att genomföra en likande utbildning även nästa säsong.

Att föräldrarna är viktiga för Västerås Skidklubb är tydligt.

- Vi klarar oss inte utan föräldrarna. I klubbverksamheten har vi ställt som krav att föräldrar till barn 10 år och yngre ska vara med på träningarna, ombytta, för att kunna hjälpa barnet om det händer något då vi endast har en tränare per grupp. Detta har även blivit uppskattat av föräldrarna som tycker det är roligt att vara med på träningarna och de flesta gör även samma övningar som barnen. Detta har även bidragit till en bra sammanhållning i hela träningsgruppen, då man ser både vuxna och barn.

Jonas Bossius var en av drygt 30 föräldrar som var på plats under utbildningen:

- Jag tycker att det var en bra kväll med mycket tänkvärd information. Det jag tar med mig av kvällen är att ge beröm i alla lägen så att träningen blir rolig. Att inte prata så mycket om teknik eller resultat, utan att det viktigaste är att man är med på träningen.

       
- Det viktigaste är att man som förälder är stöttande både för sitt barn och andra ungdomar som tränar. Att ta till sig och anamma det träningssätt man bedriver i klubben, vara med och förvalta den goda lagandan.


Text: Anette Fransson
Foto: Anna Iderbring Johansson


Vill ni också ha världens bästa idrottsföräldrar i din förening? Kontakta oss såberättar vi mer! (länk)

kille webb

Rygg webb

 

Skribent: Anette Fransson
Epost: This is a mailto link

 

 prenumerera_nyhetsbrev[1]

Anmäl och resovisa er utbildningsverksamhet

 

 

IFL_Grund_banner 2 bilder

 

 

 

Fbk

 

 

 

 

PUFF%2~1

 

 

 

 

 

 

Postadress:
SISU Idrottsutbildarna Västmanland
Pontus Widéns väg 18
722 23 Västerås

Kontakt:
Tel: 010-476 48 00
E-post: This is a mailto link