Hoppa till sidans innehåll

#ViLyfter ska förebygga ohälsa bland unga elitidrottare

2017-08-25 16:53
Med teaterföreställningen Upp upp vi lyfter och nya webben #ViLyfter vill Riksidrottsförbundet sätta ljus på frågan om psykisk ohälsa bland unga elitidrottare. I veckan gästade ensemblen Luleå och mötte elever vid idrottsgymnasier.
  • Uppdaterad: 2017-08-30 22:26

Till webben #ViLyfter där du kan läsa mer om psykisk ohälsa för unga elitidrottare

2014 gjorde skolinspektionen en undersökning bland unga på idrottsgymnasier som visade på problem med beteende, inkilning och den psykiska hälsan. Det satte fart på tankar om att jobba förebyggande.

- Vi måste bli bättre på att våga prata om psykisk ohälsa. Den här teaterpjäsen bidrar till att öppna upp för diskussion, att normalisera frågeställningar om prestationsångest, nervositet, föräldrapress och att man ibland behöver söka stöd och hjälp när man inte mår bra, säger Tommy Karls från Riksidrottsförbundet som också är initiativtagare till projektet.

- Det är normalt att känna sig risig ibland. Jag är inte onormal och konstig om jag är deppig och hängig. Alla hamnar nog där någon gång i livet, att man känner sig ensam och hamnar i sin egen bubbla, säger Tommy som själv har en bakgrund som både landslagsidrottare och förbundskapten i kanot. Numera jobbar han som beteendevetare och terapeut på en mottagning som tar emot aktiva elitidrottare i behov av mentalt stöd.

- Att vara elitidrottare är ett komplicerat livspussel som kan vara svårt att lägga. Den aktive behöver få ihop träning, skola, betyg, önskemål från tränare, föräldrar och inte minst kompistrycket. Blir tryckt för stort är det klokt att ta hjälp för att bena ut sina tankar och känslor och det ska inte vara något skambelagt eller konstig.

Tommy Karls menar att vi måste vara lyhörda och våga reagera om vi upptäcker ett förändrat beteende hos någon i vår närhet.

- Våga ställa frågor och mår du dåligt kan du prata med en kompis, din tränare eller få hjälp att hitta professionellt stöd. SISU Idrottsutbildarna och Norrbottens Idrottsförbund finns också där och stöttar upp med utbildningar och nyligen lanserades webbplatsen #vilyfter som ska vara ett stöd för både den aktiva och tränare i ämnet genom att bjuda in till egna tankar och reflektioner samt skapa kraft, vilja och mod att våga prata om det.

Lamija Coric och Fanny Erstam som går på basket- och hockeygymnasium i Luleå var positiva till innehållet.

- Det var en unik och lärorik föreställning som behövs. Det är inte vanligt att man pratar om hur man mår så här öppet. Egentligen är det ju inget att skämmas över, men eftersom det är ovanligt att man pratar om det så blir det en stor grej.

 

Lamija Coric, Fanny Erstam och Tommy Karls

Lamija Coric, Fanny Erstam och Tommy Karls.

Skribent: Annemari Johansson
Epost: This is a mailto link

 

 

Postadress:
SISU Idrottsutbildarna Norrbotten
Kronan A3
974 42 Luleå

Besöksadress:
Idrottens hus, Kronan A3
974 42 Luleå

Kontakt:
Tel: 070-600 77 32
E-post: This is a mailto link