Hoppa till sidans innehåll

Nyanställde Niklas ska fokusera på integration

2018-01-09 14:51
Kärleken förde tysklandsfödde Niklas Grau till Sverige för 1,5 år sedan. Hans välfyllda ryggsäck av idrottsliga erfarenheter kommer nu till nytta i nya jobbet som idrottskonsulent och samordnare för det nystartade projektet Easy going activites.
  • Uppdaterad: 2018-01-09 14:51

34-årige Niklas Grau har lång erfarenhet av att jobba med idrotten som verktyg för integration och hälsa. Han har jobbat på Tysklands fotbollsförbund, åt Tysklands motsvarighet till SIDA och i utvecklingsprojekt i Etiopien, Kenya och Palestina.

Den röda tråden har hela tiden varit att stärka individer genom idrott och på så sätt ge människor möjlighet att utveckla sina nätverk, göra det lättare att komma in i samhället och öka möjligheterna till jobb, försörjning, vänskap och en bra hälsa.

På Norrbottens Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna kommer Niklas att ha två uppdrag. Det ena är att samordna hälsofrämjande aktiviteter för personer på asylboenden i Norrbotten i projektet Easy going activites - ett projekt som fått ekonomiskt stöd från Länsstyrelsen.

Det andra uppdraget handlar om att vara ett stöd för idrottsföreningar i hur de kan öppna upp sin verksamhet för nyanlända och personer med utländsk bakgrund. Det jobbet tar Niklas över efter Per-Håkan Taavo, som precis har påbörjat en tjänst på Norrbottens Fotbollsförbund

 - Jag hoppas att jag hjälpa många asylsökande att komma in i det svenska samhället. Att de ska få känna sig hemma här, att de träffar folk och att de hittar ett jobb, säger Niklas Grau.

På det personliga planet ser han jobbet på Norrbottens Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna som en möjlighet att utöka sina egna kunskaper.

- Jag tycker idrottens arbete med Strategi 2025 verkar väldigt intressant. Svensk idrott vill vara världens bästa och jag är glatt överraskad att man internt inom de egna leden öppet vågar kritisera verksamheten och att man tillsammans försöker hitta utvecklingsvägar framåt. I Tyskland där jag kommer ifrån är det inte lika vanligt.

På fritiden gillar Niklas att umgås med sin sambo, sin 3-årige son och vänner. Han är en social person som tycker om att både prata och lyssna. Det svenska språket har han lärt sig rasande snabbt och redan nu pratar han i det närmaste perfekt svenska. Och självklart gillar han idrott. Han spelar fotboll i Lira BKs division 4 lag och i Korpen och springer, åker skidor och vandrar gärna.

Kontaktuppgifter:

Niklas Grau, This is a mailto link, 070-686 80 51

Skribent: Annemari Johansson
Epost: This is a mailto link

 

 

Postadress:
SISU Idrottsutbildarna Norrbotten
Kronan A3
974 42 Luleå

Besöksadress:
Idrottens hus, Kronan A3
974 42 Luleå

Kontakt:
Tel: 070-600 77 32
E-post: This is a mailto link