Hoppa till sidans innehåll
Foto: Annemari Johansson

GTU - utvecklingsmöjlighet för ledare

2012-02-07 18:52
- Jag tycker att alla ska ta chansen att gå utbildningen, säger Åsa Waara som håller i grundtränarutbildningen i Luleå 10-11 mars. Vi har fått väldigt positiva reaktioner från tidigare deltagare. Att möta ledare från andra idrotter har känts värdefullt och mixen mellan teori och praktik har fått beröm.
  • Uppdaterad: 2016-06-07 15:29

Det blir den tredje omgången av GTU – nivå 1 som Åsa håller i mars. Själv har hon lång erfarenhet av idrottsledarskap för grupper och individer i alla åldrar. Universitetsstudier i coachning och idrottsmedicin finns också i bagaget.

Aha-reaktioner leder till förändring
- Man bör ge själv chansen att utvecklas som ledare. Att ge sig den tiden. Jag brukar säga att grundtränarutbildningen blir en helg för reflektion. Under de tidigare utbildningarna har jag upplevt att deltagarna fått många aha-reaktioner och blivit taggade att göra förändringar i sitt ledarskap, säger Åsa.

- Även som utbildare lär jag mig massor av gruppen. Det brukar vara en bra mix mellan erfarna ledare och de som nyss påbörjat ledarbanan. Det ger en bra dynamik i gruppdiskussioner och deltagarna har i utvärderingarna sagt att det varit värdefullt att lära av varandra.

GTU ger bra grund
Grundtränarutbildningen innehåller många delar. Träningslära, träningsplanering, fysiologi, coachning och ungdomars utveckling (11-15 år) är några av områdena.

- GTU ger dig en bra grund för att lära dig att se hela gruppen. Att inte bara lägga tyngdpunkt på den fysiska biten. Man bör ha långsiktiga mål för både individen och gruppen. Att ha en vision för vad man vill. Inget ska vara slentrian.

Se individen inte bara idrottaren
- Bra ledare tänker långsiktigt. Ungdomar mognar i olika takt, inte bara fysiskt utan också intellektuellt. Man kan göra saker tillsammans utanför idrotten för att överbrygga glappet. Och självklart ska man se individen och inte bara idrottaren.

- Alla måste få plats i idrotten. Den som vill satsa på att bli världsmästare men också den som bara vill hålla på för att det är skoj, säger Åsa övertygande.

- Grundtränarutbildningen ger dig som ledare redskap för att både fysiskt och psykiskt kunna stötta ungdomarna på rätt sätt, oavsett vilka deras mål är.

Information och anmälan till GTU - nivå 1, Luleå 10-11 mars

Skribent: Annemari Johansson

 

 

Postadress:
SISU Idrottsutbildarna Norrbotten
Kronan A3
974 42 Luleå

Besöksadress:
Idrottens hus, Kronan A3
974 42 Luleå

Kontakt:
Tel: 070-600 77 32
E-post: This is a mailto link